Advent
Publicerad 2023-11-29 av Anna Lena Evehäll
 

"Sions dotter, lyft din panna! Himmelriket är dig när. Jubla högt ditt hosianna! Se din konung nu är här!"

Du känner kanske igen texten på körsången Advent av Otto Olsson. De senaste dagarna har jag funnit mig själv nynna på melodin. Vi har övat den i kören Haga Sång & Spel och nu följer den mig dag som natt. Melodin och orden rör sig i mina tankar och i mina drömmar. 

Nu går vi in i sångernas tid, adventstiden. Ja, ni som jag vet ju att den handlar om att förbereda Kristi ankomst, Jesusbarnet som vi väntar på till jul. Men ska vi vara ärliga så är det budskapet i stort sett helt buret av melodier, sånger i adventstiden. Vi har alla minnen fästade i oss genom sångerna, melodierna. Någon har sjungit Otto Olssons Advent i 60 år. Någon annan kan se för sin inre syn pianisten ta ut svängarna i psalmen med orden "Var glad, var glad och hylla din konung och Gud" (Psalm 108). Någon minns särskilt samlingen med skolan där man sjöng "Ett litet barn av Davids hus" (Psalm 485). Vi nynnar oss igenom advent, söndag för söndag, för att så småningom landa i julens sånger. 

Sången, musiken tycks vara livsviktig i vår tid. Alla söker vi någon slags mening i det vi upplever och fäster upp våra tankar, våra funderingar, vår sorg och vår glädje på en sång. Musiktjänsterna används flitigt av ung som gammal, allt för att tolka livet. 

Så vad kan sångerna i advent hjälpa oss med? Kanske att ta in den verklighet sångerna speglar: en Gud som älskar människan, som identifierar sig med oss, som söker oss, som kommer till oss. När vi går in i nya året kommer vi i Equmeniakyrkan möta ett tema år kring Efesierbrevet i Nya Testamentet och temat "Se vilket hopp!". Är det något vi behöver i dessa dagar är det budskapet om HOPP. Den kristna tron bär en grundton av hopp som genomsyrar hela budskapet, bibeltexterna och sånger vi sjunger. Det är inte ute med oss, Gud är hoppets källa. Sök dig nära honom! 

För mig har advents sånger, toner något trotsigt över sig. De bär hopp med sig! Hopp i en mörk tid och en hälsning från honom som säger sig vara "Livets ljus", Jesus Kristus. Glad Adventstid önskar jag dig, en trotsigt hoppfull tid, trots allt! 

                                                                                                                            Anna Lena Evehäll, pastor

Arkiv
"Jag har aldrig fått se hans ansikte..."
2024-04-03 av Anna Lena Evehäll
Berättelsen
2024-03-26 av Peter Lyxell
Tystnad
2024-02-29 av Anna Lena Evehäll
Lista äldre inlägg